Skip to main content

Μια Οινοποιία, πολλές ιστορίες

Από την Τένεδο του 1860, στο σήμερα

Ευστράτιος Μαλαματίνας

1860

Ευστράτιος
Μαλαματίνας

Στην αμπελόεσσα Τένεδο του 19ου αιώνα, ο Ευστράτιος Μαλαματίνας αποφασίζει να ασχοληθεί με την οινοποίηση της ποικιλίας «Τσαούσια», σταφύλια γνωστά για την ποιότητα και το άρωμά τους, τα οποία παράγει στα οικογενειακά αμπέλια του.

18
60

οινοποιείο Τενέδου

1895

18
95

Το πρώτο οινοποιείο

Συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, ο γιός του Ευστράτιου, Κωνσταντίνος, δαιμόνιος έμπορος, εντατικοποιεί την παραγωγή και ιδρύει το πρώτο οινοποιείο της οικογένειας στην Αλεξανδρούπολη, με το όνομα «Η Τένεδος», όπου εγκαινιάζει, υιοθετώντας το πατρικό μυστικό της «μεθυστικής αυθεντικής συνταγής», την παραγωγή του οίνου «ρετσίνα». Με το καράβι του «Μερσίνη», ξεφορτώνει πολύτιμο φορτίο στα κυριότερα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας.

Κωνσταντίνος Μαλαματίνας

1922

«Αυτός που μας έφερε τη Ρετσίνα»

Με τη «Συνθήκη της Λωζάνης» η οικογένεια χάνει τη γη της στην Τένεδο. Ο Κωνσταντίνος Μαλαματίνας αναζητά πλέον σταφύλια τοπικής παραγωγής και παράγει το «κρασί της Ελλάδος», ήτοι κρασί ρετσινάτο, το οποίο τον κάνει γνωστό στην τοπική κοινωνία ως «αυτός που μας έφερε τη Ρετσίνα».

19
22

1934

19
34

Το Οινοποιείο στην Αυλίδα

Ο Κωνσταντίνος ταξιδεύει σε όλα τα αμπελοχώραφα της Ελλάδας. Στην Ομηρική Αυλίδα, ιδρύει νέα οινοποιητική μονάδα και αξιοποιεί την τοπική παραγωγή σταφυλιών ποικιλίας «Σαββατιανού». Πάντα νοσταλγός, κρεμάει μια μεγάλη πινακίδα: Οινοποιείο «Η Τένεδος».

1957

Η Ρετσίνα εμφιαλώνεται για πρώτη φορά

Ο Ευάγγελος, εκπρόσωπος της 3ης γενιάς Μαλαματίνα εγγονός του Ευστράτιου Μαλαματίνα, έχει βάλει σκοπό να βελτιώσει και να σταθεροποιήσει την ποιότητα και το άρωμα της ρετσίνας. Έτσι, εμφιαλώνει τη ρετσίνα Μαλαματίνα για πρώτη φορά, στο μπουκάλι τύπου «φούσκα» έχοντας ως στόχο να μπορέσει να ταξιδέψει αλώβητη μέχρι το πιο απόμακρο καφενείο.

19
57

διαφημιση Σταυρίδης

1960

19
60

Γεννιέται το θρυλικό σήμα

Την δεκαετία του 1960, γεννιέται το θρυλικό σήμα με το ανθρωπάκι και το κλειδί. Ο αστικός μύθος, που ενδέχεται να μην απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, είναι ότι το σήμα, που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα αποτελεί ιδέα του αξέχαστου ηθοποιού Νίκου Σταυρίδη, προσωπικού φίλου του Ευάγγελου Μαλαματίνα, ο οποίος υποστήριζε ότι «Η Μαλαματίνα είναι το κλειδί στο στομάχι μου!». Άλλωστε μια από τις πιο γνωστές ανά τις δεκαετίες διαφημιστική καμπάνια της Μαλαματίνας έχει ως πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Νίκο Σταυρίδη.

1980 - 2007

Η παράδοση συναντά την τεχνολογία

Συνδυάζοντας την αγάπη και την τεχνογνωσία ενός αιώνα με διορατική στρατηγική και πάθος για εξέλιξη, η Μαλαματίνα επεκτείνει τα οινοποιεία της στον Φάρο και στη Ριτσώνα Αυλίδας και δημιουργεί ένα από τα πιο εξελιγμένα οινοποιεία της Ευρώπης στην Ασωπία Βοιωτίας. Εκσυγχρονίζεται και αυξάνεται η δυναμικότητα του εμφιαλωτηρίου στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Η 4η γενιά της οικογένειας εκπροσωπείται από τον Κωνσταντίνο Μαλαματίνα, που συνδυάζει την αγάπη και την τεχνογνωσία ενός αιώνα, με διορατική στρατηγική και πάθος για εξέλιξη.

19
80
-
20
07

2022

20
22

Η ιστορία συνεχίζεται

Κάθε μέρα, ένα μπουκάλι Μαλαµατίνα φέρνει στο τραπέζι σας την καρδιά µας, την δροσιά από το ελληνικό αμπέλι και τη ζεστασιά του µεσογειακού ήλιου! Το ελαφρύ άρωμα της φρεσκοσυλλεγμένης ρητίνης πεύκου, ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, φτάνοντας εκτός συνόρων, σε 37 χώρες χώρες του εξωτερικού.

2024

Ανανεώνοντας την Εταιρική Ταυτότητα

Με νέα πλέον εικόνα, σύγχρονη τεχνογνωσία, νέες ποιοτικές προτάσεις Ρετσίνας και ελληνικού κρασιού, με συνέπεια κι εμπιστοσύνη στην υλοποίηση του νέου επενδυτικού και στρατηγικού της πλάνου προχωράει δυναμικά και σταθερά στο μέλλον. Εμπνέεται από την μοναδική ελληνική παράδοση και κερδίζει την καρδιά των καταναλωτών, ισχυροποιώντας τη θέση της στον εγχώριο και παγκόσμιο χάρτη. 129 χρόνια από την ίδρυση του πρώτου οινοποιείου, η αγάπη, το πάθος και το μεράκι είναι τα ίδια! Και παραμένει εδώ…μια ζωή μαζί! Μια ζωή Μαλαματίνα!

20
24